Arheologii din Israel au dezgropat un borcan vechi de 3.800 de ani care conținea ceva cu totul surprinzător, scheletul unui bebeluș.
Deși astfel de înmormântări de copii nu sunt neobișnuite, este totuși un mister motivul pentru care bebelușii erau îngropați astfel, a spus Yoav Arbel, arheolog la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA), care a făcut parte din echipa care a descoperit borcanul.
„Am putea gândi practic și spune că aceste corpuri ale micuților erau atât de fragile încât oamenii simțeau nevoia să le protejeze, chiar dacă cel mic era mort. Însă, mai există și interpretarea că borcanul este asemănător unui pântec, așadar ideea era că bebeluș se întorcea la Mama Natură”, a adăugat Arbel.
Jaffa, acolo unde a fost descoperit borcanul, este partea sudică și cea mai veche din Tel Aviv, al doilea cel mai populat oraș israelian după Ierusalim. Totodată, este unul dintre cele mai vechi orașe-porturi din lume, fiind ocupat constant din 900 î.Hr.
„Vorbim despre un oraș care a fost condus de diferiți oameni. Să spunem doar că o mulțime de steaguri au atârnat de catarg înainte de steagul Israelului de astăzi”, a mai spus Arbel.
În ciuda faptului că modul în care copilul a fost înmormântat ar putea părea straniu pentru oamenii moderni, descoperirea nu este neobișnuită pentru regiune.
„Există diferite perioade în care oamenii își îngropau bebelușii în borcane în Israel, începând cu Epoca Bronzului până aproape de zilele noastre, cu mai puțin de 100 de ani în urmă”, a subliniat arheologul.
Descoperirea a fost descrisă în jurnalul Atiqot, care include peste 50 de alte studii despre arheologia din Jaffa, potrivit Live Science.
Totodată, arheologii au mai descoperit 30 de monede din secolele XII și XIII, de pe vremea Imperiului Otoman (secolele XVIII – XX) și din perioada Mandatului britanic (1942), rămășițele a cel puțin doi cai și ceramic din perioada otomană, 95 de fragmente de la vase din sticlă din perioada cruciadelor și cea romană, precum și 232 de scoici, inclusiv din Marea Mediterană.
De asemenea, arheologii au mai descoperit și un mozaic antic grecesc în apropiere de o necropolă din secolul al IV-lea sau al V-lea e.n., care spune „Aveți curaj, toți cei îngropați aici. Asta este!”. De fapt, zicala înseamnă „Așa este viața” și dorește să exprime faptul că moartea este destinul împărtășit de toată lumea, a explicat Zvi Greenhut, de la IAA.
„Bani murdari” de pe vremea Egiptului antic, descoperiți de arheologi
Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic